
تا کنون در مقالات طراحی رفتار منتشر شده، با مباحث و تعاریف پایهای آشنا شدیم. از این پس بر آنیم تا در مقالات آتی نویسندگان این حوزه و رویکردهای غالب در ماطلعات علمی آنها را مطرح نماییم. در فصل تازه طراحی رفتار با استفان وندل و مطالعات وی در حوزه طراحی بر تغییر رفتار و اقتصاد رفتاری آشنا خواهیم شد. وندل در کتاب خود با عنوان Designing for Behavior“ Change“ که در سال ۲۰۱۴منتشر شد نظریات خود را در راستای طراحی برای تغییر رفتار منتشر کرده است.
در دهه گذشته، تحقیقات زیادی در زمینه اقتصاد رفتاری، روانشناسی و فناوری های متقاعدکننده وجود داشته است. این پیشنه به ما کمک میکند بفهمیم مردم چگونه در زندگی روزمره خود تصمیم میگیرند و چگونه این تصمیمها بر اساس تجربیات قبلی افراد و محیطشان شکل میگیرد. وندل در کتاب خود، به طور روشمند و دقیق درس های روانشناسی و اقتصاد رفتاری را برای حل مشکلات عملی طراحی و توسعه محصول اعمال کرده است.
فرآیند کلی در پروسه مداخلات تغییر رفتار شامل چهار مرحله است که نحوه ساخت محصولات را نشان داده و آن را بهبود می بخشد
- درک کنید (Understand): در این مرحله شما باید به این استدلال برسید که ذهن چگونه برای عمل کرد تصمیم می گیرد و چه معنایی برای تغییر رفتار دارد.
- کشف کردن (Discover): در این مرحله با توجه به اهداف خود و اهداف کاربران، رفتارهای مناسب برای تغییر را کشف کنید.
- طراحی (Design): در فرایند طراحی برای تغییر رفتار مرحله سوم طراحی محصول یا ایدهپردازی حول فرایند رفتار کشف شده در مرحله قبل است.
- اصلاحات (Refine): در این مرحله تآثیر محصول را بر اساس متریکهای دقیق اندازه گیری وتحلیل و بررسی کنید. گاهی ممکن است این اصلاحات بارها و بارها تغییر کند.
از بین این چهار مرحله، طراحی خود محصول جذابترین بخش است، که وندل بیشترین سهم از کتاب را به آن اختصاص داده است.تمایل طبیعی طراحان این است که مستقیماً به سمت محصول رفته و بگویند: "محصول چه کاری باید انجام دهد تا رفتار را تغییر دهد؟" اما این در واقع بهترین سؤال برای شروع فرایند طراحی برای تغییر رفتار نیست. در عوض، با عمل یا رفتاری که میخواهیم تغییر دهیم، شروع میکنیم. ما میپرسیم که چگونه میتوانیم عمل را بر اساس آنچه در دو مرحله اول آموختیم، دوباره تصور کنیم تا حتی قبل از ساختن هر چیزی، آن را برای کاربر امکانپذیرتر و دلپذیرتر کنیم. لذا برای طراحی تحربه بهتر که تغییرات واقعی را در مداخلات رفتاری مبتنی بر طراحی ایجاد کند، ما در مورد چگونگی ایجاد محیط تصمیمگیری – هم محیط خود محصول و هم محیط اطراف که فرد در آن قرار دارد – برای حمایت از اقدام صحبت خواهیم کرد. و ما در مورد نحوه آماده سازی کاربران برای اقدام با محصول وارد عمل می شویم.
در اینجا یک طرح کلی از روند طراحی را ارایه میدهیم:
- عمل (Action). اقدام هدف را به گونهای ساختار دهید که آن را عملی و ترغیب کننده کند.
- محیط (Environment). محیط تصمیم گیری را برای حمایت از اقدامات هدف بسازید.
- کاربر ( User). کاربران را برای انجام اقدام هدف آماده کنید.
ما از این فرآیند طراحی سه مرحلهای هم برای طراحی مفهومی (پی بردن به اینکه محصول باید چه کاری انجام دهد) و هم برای طراحی رابط (تشخیص اینکه محصول باید چگونه به نظر برسد) استفاده خواهیم کرد.
مقالات مرتبط
.jpg)